Galeri
Ehliyet Nasıl Alınır
E-Sınav Hakkında
Ulaşım
Gerekli Belgeler
Dönem Açılış Tarihleri
Kurs Fiyatları
Ulaşım
Ehliyet Nasıl Alınır

Ehliyet Nasıl Alınır?

 

Ehliyet Alma Şartları Nelerdir?

   Türkiye’de 17 adet ehliyet sınıfı mevcuttur. Alacağınız ehliyet sınıfına göre aranan şartlar aşağıdaki gibidir:

·         Ehliyet almanın yaş şartı

·         Ehliyet almak için istenilen deneyim şartı

·         Ehliyet almanın eğitim şartı

·         Ehliyet almak için gereken sağlık şartı

·         Ehliyet almak için talep edilen adli sicil kaydı şartı

·         Ehliyet almanın sınav şartı

 

  Yeni mevzuatta aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.

·        2016 sonrası alınan B sınıfı ehliyet sahipleri deneyimleri olmadan minibüs süremeyecekler.

·         MOPED sürücüleri için yaş sınırı 16 yaşa indirildi.

·         Motosiklet ehliyetleri olarak eskiden sadece A1 ve A2 iken, yeni uygulama ile alınan düzenlemede M, A, A1 ve A2 sınıfları olmak üzere 4 farklı ehliyet verilmektedir.

·         H sınıfı olarak engelli vatandaşlara verilen ehliyetler uygulamadan kaldırıldı. Vatandaşların sağlık durumları artık ehliyetlerine yazılacak.

·         Otomatik vites araç kullananlar otomatik vites ehliyetine başvurup ehliyetlerini alabilmektedir. 

 

  Ehliyet Almak için eğitim şartı var mıdır?

Karayolları Trafik Yönetmeliğine bağlı olarak ehliyet almak isteyen sürücü adaylarının en az ilkokul mezunu olması gerekmektedir.

 

  Ehliyet Almak için yaş şartı nelerdir?

·         M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler için istenen minimum yaş sınırı 16’dır.

·         A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfı ehliyetler için 18 yaşınızı doldurup 19 yaşından gün alıyor olunmalıdır.

·         A sınıfı ehliyet için istenen yaş 20’dir..

·         C, CE, D1 ve D1E ehliyetleri için isteyen yaş 21’dir.

·         D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş 24tür.

 

  Ehliyet Almak için Gereken Deneyim Şartları Nelerdir?      

·         A sınıfı ehliyet alabilmek için öncelikle ehliyet sahibinin en az iki yıllık A2 ehliyeti deneyimi olmalıdır. Fakat A sınıfı ehliyet almak için kursiyer 24 yaştan büyük ise deneyim aranmadan A sınıfı ehliyet alınabilmektedir.

·         BE sınıfı ehliyet alınmak isteyenler B sınıfı ehliyete sahip olmaları gerekiyor.

·         C1, C, D1 ve D sınıfı ehliyetler alınmak isteyenlerin ise en az B sınıfı ehliyete sahip olmaları gerekmektedir.

·         CE sınıfı ehliyet alınmak isteyenler ise daha öncesinde C sınıfı ehliyete sahip olmaları gerekmektedir.

·         C1E sınıfı ehliyet alınmak istendiğinde daha önce CE sınıfı ehliyete sahip olunmalıdır.

·         DE sınıfı ehliyet alınmak isteniyorsa, öncesinde D sınıfı ehliyete önceden sahip olunmalıdır.

·         D1E sınıfı ehliyet alınmak isteyenler ise DE sınıfı ehliyete önceden sahip olmaları gerekmektedir.

 

  Ehliyet Almak için Adli Sicil Şartları Nelerdir?

Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre ehliyet başvurusunda adli sicil belgesini istenir. Kapsamlı olarak anlatılmış olan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 76. Maddesine göre özetlemek gerekirse:

·         Türk Ceza Kanunu’nun 188, 190 ve 191. maddelerinde belirtilmiş suçları işlememiş olmak,

·         Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun 4. maddesinin 7. fıkrasındaki suçları işlememiş olmak,

·         Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’un 12. maddesinin 2. ve takip eden fıkralarındaki suçları işlememiş olmak gerekir.

 

  Ehliyet Almak için Sağlık Şartları Nelerdir?

Karayolları Trafik Yönetmeliğine bağlı olarak her sürücünün belirli sağlık şartlarını taşıması gerekmektedir. Sürücü kursuna başlarken ve ehliyet belgesi için başvuru işlemlerinde, belirli kurumlardan alınan sağlık raporu teslim edilir. Ehliyet yenileme işlemlerinde de güncel sağlık raporu belgesi istenir. Ehliyet alırken gereken sağlık raporunun alınabileceği kurumlar aşağıdaki gibidir:

·         Sağlık Bakanlığına ve üniversitelere bağlı sağlık tesisleri (devlet hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri tıp fakülteleri)

·         Aile sağlığı merkezleri (aile hekimleri)

·         Sağlık Bakanlığından ruhsatlı özel hastaneler, özel tıp merkezleri ve özel muayenehaneler

 

  Ehliyet Almak için Sınav Şartları nelerdir?

Ehliyet alabilmek için tüm şartları tamamladıktan sonra kursiyerler sınavdan geçilir. Bu sınav iki aşamalı olmaktadır. İlk aşama elektronik ortamda ve çoktan seçmeli olup 4farklı konudan sınava girilir. Bu sınavda başarılı olunduktan sonra son aşama olan uygulamalı direksiyon sınavına tabi tutulur.

Kursiyer ekstra olarak herhangi bir ehliyete sahipse ve farklı bir sınıf ehliyet almak istiyorsa aşağıdaki şartlara göre sınav durumu değişiklik göstermektedir:

·         M, B1, B, A1, A2, F ve G sınıfı ehliyet alınmak istiyorsa, iki aşamalı ehliyet sınavına girilmesi gerekmektedir.

·         A, C1, C, D1, D, BE, CE, C1E, DE ve D1E sınıfına tabii olmak için ehliyet yükseltmek isteniyorsa ise yazılı (e-sınav) sınavdan muaf tutularak sadece direksiyon sınavına girmeleri yeterlidir.

Değerli Sürücü Kursu Adayımız;
Kayıt için size uygun olan bir tarihi seçiniz. Kayıt için son müracaat tarihine kadar bildirilen tüm belgelerinizi tamamlayınız. Bu durumda ehliyet almanız için ilk ve en önemli atmış oldunuz.
Kursa kayıt yaptırdığınızda size verilen tarihlerde teorik dersiniz başlayacak Trafik, İlk Yardım ve Motor dersleriniz bir hafta sürecektir. Bunun ardından kursa başladığınız ayın sonunda elektronik olarak sınava gireceksiniz. Sınav çıkışındı sınav sonucunuzu alabilecek ve başarılı olduğunuz takdirde direksiyon dersleriniz başlayacaktır. Direksiyon programınızı yapabilmeniz için sizi kursa davet edecek, programı kendiniz yapacaksınız. 
16 ders saati bire bir direksiyon dersi alacaksınız, derslerin bitiminde direksiyon sınavına girecek başarılı olduğunuzda aynı hafta sertifikanızı kursumuzdan alarak, istediğiniz Nüfus müdürlüğünden randevu alıp ehliyetinizi alabilirsin. Lütfen ayrıntılı bilgi için 0537 367 98 00 numaralı telefonu arayınız.

EHLİYET SINAVLARINDA ANİMASYONLU SORULAR YER ALACAK

Millî Eğitim Bakanlığı eğitimde dijitalleşme hedefleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda e-Sınav formatında yapılan ehliyet sınavlarında ilk kez animasyonlu soruların yer alacağını belirten Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Uygulama, soruların daha anlaşılabilir olmasını sağladığı gibi ölçülmek istenen davranışların da net bir şekilde ortaya konulmasına katkıda bulunacak." dedi.

Millî Eğitim Bakanlığınca yapılan sınav uygulamalarında sürekli yenilikler yapılarak sınav geçerliği ve güvenilirliğine katkı sağlanıyor.

 

Bakanlık; ehliyet sınavlarında yer alan soruları görsel açıdan zenginleştirmek, soruların içeriğini ve sağlayacağı yararı geliştirmek için animasyonlu sorular kullanma kararı aldı. Hazırlanacak animasyonlu sorularda adaylar gerçek yaşama uygun durumlarla karşılaşacak.

 

Adayların sınav öncesinde soru çeşidini tanıması için animasyonlu soruların da yer aldığı deneme sınavları hazırlanarak Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünün odsgm.meb.gov.tr uzantılı internet adresinde erişime açıldı.

 

İşitme engelli adaylara sınav desteği

Bu yeniliklerle birlikte ayrıca işitme engelli adaylara sınav desteği için de çalışmalar yapılıyor. İşitme engelli adaylar için işaret dilinde sürücü eğitim setleri ve buna yönelik animasyonlu soruların hazırlığı devam ediyor.

 

Ehliyet sınavlarında ilk defa animasyonlu soruların yer alacağını duyuran Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Uygulama, soruların daha anlaşılabilir olmasını sağladığı gibi ölçülmesi istenen davranışların da net bir şekilde ortaya konulmasına katkıda bulunacak." dedi.

 

Yeni uygulamanın sınavın geçerliğine ve güvenirliğine katkı sağlarken Bakanlıkça gerçekleştirilen diğer sınavlara da yeni bir bakış açısı getireceğini belirten Özer şunları söyledi:

"İşitme engelli adaylarımız için de işaret dilinde sürücü eğitim setleri ve animasyonlu soruların hazırlanmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Tüm çalışmalarımız büyük bir özveriyle yürütülüyor. Emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum."